top of page

1. ATT TÄNKA PÅ INFÖR MUSTNING

Plocka hellre frukten något för tidigt än för sent. Övermogen frukt ger lite must och den sätter igen mustfiltrena.

När äpplets kärna är brun är äpplet moget. När de är vita är äpplet fortfarande omoget. Ett övermoget äpple är mjukt och mjöligt och knakar inte när man biter i det. Vi kommer inte att godkänna övermogna äpplen för mustning. Sötman i äpplet utvecklas med mognaden. För att undvika fallfruktskador kan ni plocka frukten och varsamt efterlagra den svalt någon vecka. Var observant då frukten snabbt blir övermogen.

Har ni flera sorter går det utmärkt att blanda olika äppelsorter. Det går att musta äpplen som har rost eller är fula i skalet.  Ljusbruna fallfruktskador är inga problem. Däremot kan man inte musta fallfrukt från får-,ko- eller hästhagar då dessa kan innehålla bakterier, inte heller mörkbruna äpplen eller äpplen som är mögliga eller börjat ruttna kan mustas.

 

Var observant på kärnröta genom att granska äpplet kring stjälken så att det inte börjat ruttna in mot kärnan. Vi mustar inte övermogna äpplen då de ger dålig och lite must samt sätter igen pressfilter i mustutrustningen.

 

Friskt äpple

 

Äpple med kärnröta

Anchor 1

2. UPPSKATTA VIKTEN

Vill du ha din egna unika must tillbaka är minimum vikt för inlämning 60 kg.

Vid mindre mängder blandas dina äpplen med andra till "MÅNGFALD", en blandmust.Uppskatta vikten. En fylld pappkasse, bananlåda eller IKEA-kasse ger ca 20kg vardera. Normalt blir 50-70% av vikten till must, 60 kg ger ca 30-40 liter. Det kan dock variera beroende på äpplets mognad m.m. Hårda äpplen ger mer, övermogna mindre.

Ni betalar endast för den mängd must som dina äpplen ger.

I "MÅNGFALD" erhålls must i förhållande till den mängd ni lämnade in.

ca 20kg

ca 20kg

ca 20kg

Anchor 2

3. BOKNINGSGUIDE

 

1. Välj en ledig dag som är markerad med grön färg.

 

2. Klicka på någon utav de grönmarkerade lediga tiderna. Saknas gröna

tider är det för tillfället fullbokat. Nya tider läggs ut kontinuerligt.

 

3. Skriv in dina uppgifter och klicka på den grönmarkerade knappen"BOKA".

 

4. Nu är din bokning klar. Du får också en bekräftelse på mail som konfirmerar

din bokning samt information om ev. avbokning.

Anchor 3

4. INLÄMNING AV ÄPPLEN

Vi mustar din trädgårds- eller odlings blandning efter dina egna önskemål och den goda musten blir unik för Dig. Följ nedanstående rutiner vid ankomst till Musteriet för avlämning.

 

1. Vid ankomst till musteriet på bokad tid, ta kontakt med personalen. Beroende på om ni ska ha er egen must tillbaka eller blandar i "MÅNGFALD", blir ni anvisad en aktuell äppellåda. Backa upp mot anvisad äppellåda. Flera personer har bokad tid inom samma tidspann och vi hanterar varje inlämning eftersom. Lämnas till "MÅNGFALD"skall vi väga frukten.

 

2. Invänta personal som kommer och "godkänner" er frukt.

 

3. När frukten är godkänd av oss lägger ni varsamt ner äpplena i äppellådan ni anvisats.

 

4. Vi noterar ert namn och mobilnummer. Skall ni ha er egen must tillbaka får ni en skylt med ert namn och inlämningsnummer som ni placerar synligt i er äppellåda. Tänk ändå på att den inte skall kunna blåsa iväg.

Lämnar ni till "MÅNGFALD" antecknas ert namn och mobilnummer på en lista vid äppellådan.

 

5. Ni kan nu lämna oss så tar vi hand om er goda frukt!

5. SÅ HÄR FRAMSTÄLLS DIN ÄPPELMUST

Vi pastöriserar musten från dina äpplen varsamt och tappar upp den på 3-liters Bag-in-Box speciellt designad “Husets Äppelmust”. Vi fyller bara i Bag-in-Box för att säkerställa högsta hygien och kvalité´ och för att utnyttja mustningens slutna system anpassat för just Bag-in-Box fyllning av äppelmust. Vi accepterar därför inte medhavda flaskor eller dunkar. Efter inlämning pressar och förpackar vi musten. Det unika med vår process är att ni som lämnar minimum 60 kg erbjuds att få must från er egen frukt tillbaka eftersom vi då separerar varje kund. Observera att det dock kan bli lite blandat av annan kund i första boxen.

Vid mindre mängder än 60 kg blandas din frukt med andras till en blandmust, "MÅNGFALD".

Anchor 4
Anchor 5

6. AVHÄMTNING AV HUSETS MUST

Hela proceduren från inlämning till utlämning av din färdiga must tar i regel 2-5 dagar.

Vi skickar SMS när er Husets Must är klar att avhämta.

Vi är mycket tacksamma om ni hämtar så snart som möjligt då vi har mycket ont om förvaringsmöjligheter.

Anchor 6
bottom of page